2016/09/08

Miluj své tělo, jak nejlépe umíš


Určitě to samy znáte. Stojíte před zrcadlem, hledíte na sebe a pečlivě zkoumáte každou chybičku na vašem těle. Špek na břiše, tlustá stehna, povislý zadek, malá prsa a akné všude, kam se podíváš. Tohle všechno znám já sama. Když si vezmu, kolik času mi denně zabírá prohlížení se v zrcadle a stěžování si na nedokonalosti svého zevnějšku. Vlastně ani sama nevím, proč to dělám. Proč ztrácím čas takovým nesmyslným způsobem, když to ve mně navíc zanechává samé negativní pocity a nedostatek sebedůvěry. A troufám si tvrdit, že tohle děláme úplně každá. 

                                                                   pokračování v článku..


Když nám někdo řekne větu, že jsme krásné, tak se ho snažíme přesvědčit o opaku. Že vlastně vůbec nejsme krásné a záměrně upozorňujeme na své nedostatky. Ale proč? Každá v sobě máme toho vnitřního kritika, ale samy sebe vidíme více kriticky než nás vnímají ostatní. Zkuste se tedy příště, až budete stát před zrcadlem na sebe kouknout, jako by před vámi stál někdo jiný. Jakoby jste to nebyly vy, ale někdo, na kom vám záleží, někdo koho máte rády. Zkuste si všímat toho krásného, co na vás je. Ať už to jsou krásné oči, milý úsměv, krásné husté vlasy či cokoliv, co se vám na vás líbí. Skutečně byste o té slečně před vámi řekly, že je ošklivá?

Proč vlastně nemáte rády své tělo? Proč se soustředíte na to, že vaše nohy nejsou podle vašich představ a ne na to, že můžete být vděčné, že můžete chodit? Proč si toho začnete vážit, až když potkáte člověka odkázaného na invalidní vozík? Važte si toho, že je vaše tělo zdravé. Že můžete běhat, skákat, chodit na výlety, dělat to, co vás baví a vše, co vám svět nabízí. Pokud jste nemocní, tak je to vaše tělo, které se s tím vypořádá. Můžete vnímat všemi svými smysly a naplno si to užívat. Zkuste se na něj tedy podívat i z hlediska jeho funkce a važte si toho, jak vám tělo slouží a co díky jeho zdraví a síle všechno můžete.

Co za to může, že se vnímáte tak kriticky? Podle mého názoru nás často ovlivňují reklamy či sociální sítě. Máme za to, že krásná žena je vysoká a hubená s dokonalou pletí i vlasy. Často sledujeme ostatní, srovnáváme se s někým jiným a to nás užírá úplně nejvíc. Proč sakra nemůžu vypadat jako ona? Jak to dělá, že vypadá tak dobře? Tulipán si nikdy nebude říkat, že chce být krásnější než růže, ale bude chtít být ten nejkrásnější tulipán! Nesnažte se proto být krásnější než ostatní, ale snažte se být tou nejkrásnější verzí sebe samy. Co vše pro to můžete udělat, abyste byly spokojenější? Není to jen o tom začít se sebou něco dělat po té fyzické stránce, ale i o tom změnit své vlastní sebeschéma. Začni se na sebe v zrcadle usmívat, řekni si, že jsi krásná, taková jaká jsi, Ty jsi originál, jsi jedinečná, tak buď sama sebou a nesnaž se být jako někdo. To, že sebe budeme vidět kladně, se odrazí i do vnějšího světa a budou nás tak vnímat i ostatní, protože sebevědomí a mít se ráda, dělá víc, než si myslíme. Navíc jsou na světě důležitější věci než krása, protože ta stejně jednou pomine. Nikdo nás přeci nebude mít rád proto, jak vypadáme ( maximálně tak na jednu noc, haha), ale za to jací jsme. Nikdo o nás nebude mluvit proto, jak jsme vypadali, ale jací jsme byli a co jsme dokázali. Nikdy se nezalíbíte každému. Někoho nezaujmete a někoho naopak ohromíte a budete pro něj nejkrásnější na světě. Takže celé to je pouze o lásce k sobě samé. Buďte nejkrásnější verzí sebe samy a udělejte to, co pro to udělat jde. Genetiku nezměníte, ale vnímání sebe samé můžete.

11 komentářů:

  1. Moc hezky napsaný článek !! :) Souhlasím s tebou sebedůvěra a kladný pohled na naší maličkost je důležitý :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Kéž by to měla každá z nás tak dobře srovnané, jako jsi to ty napsala :) Musíme na tom každá pracovat, jakmile se začneme samy milovat, dovolíme to tim i ostatním (a jak jsi psala,prestaneme je přesvědčovat, že nejsme krásné). Moc pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezky napsáno! Někdy je to opravdu těžké... také si často stěžuju, prohlížím si sama sebe, a zabývám se věcmi, které stejně nezměním (samozřejmě, že s některými se dá pracovat). Jsem ráda, že jsem si přečetla tvůj článek, aspoň dnes večer u odličování budu sama k sobě mírnější :) přece jenom zdravé sebevědomí člověku sluší :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezky napsané, jistě to mnoha holkám pomůže :) Já taková kritická k sobě samé nejsem naštěstí :)

    GIVEAWAY O LUXUSNÍ NÁRAMKY | BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  6. Perfektní článek! Hlavně se mi moc líbí ta věta s tulipánem :)

    OdpovědětVymazat
  7. Veľmi pekne napísané, hlavne to prirovnanie k tulipánu :))

    OdpovědětVymazat
  8. Amen. Modlitby boli vypočuté. :) Krásne napísané. Každá žena by sa mala naučiť milovať najprv samú seba a zároveň mať určitú sebadôveru. :)

    Nicolette Lear

    OdpovědětVymazat
  9. Všem vám moc děkuju za milé komentáře! :) Vážím si toho :)

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý článek! <3 Úplně s tebou souhlasím. Občas máme každá dny, kdy nejsme s ničím spokojené a projíždění instagramu to ještě zhorší :D Ale máš naprostou pravdu, musíme si uvědomit, že na každé z nás je něco krásného, originálního, úžasného :)

    OdpovědětVymazat