2016/09/18

7 klíčů k lehčímu životu

Ahoj všichni!

Připravila jsem si pro vás další motivační článek, ve kterém bych vám ráda napsala o tom, co mně osobně pomáhá k takovému lehčímu životu s méně stresem. Naučila jsem se vnímat život s větším nadhledem, být více spokojená i pozitivní a zároveň i produktivní. Jsou tedy stále ještě věci, se kterými sama bojuju, například ohledně trávení času na sociálních sítí, o čem bych ráda napsala i někdy samostatný článek. V tomto článku se s vámi podělím o "věci", které mě osobně pomáhají si všechno srovnat v hlavě, méně se stresovat a zachovat si nadhled. 

pokračování v článku..


1) Zbav se nepotřebných věcí
Hrozně mi pomáhá si vyklidit ve svých skříních a šuplatech. Vyházet zbytečné věci, které nepotřebuju a které se mi pouze povalují v šuplíkách. Musím říct, že zpočátku mi těch věcí bylo líto, ale po tom, co jsem je dokázala vyhodit či rozdat, tak si přijdu i taková svobodnější. Nemůžu sice říct, že by mě ty věci omezovaly či vadily v šuplíkách, ale po té psychické stránce jsem si najednou připadala jako bych si uklidila zároveň v hlavě. Stejně tak je fajn si protřídit i oblečení, které nenosíte. Uvolníte tak prostor ve skříni a můžete se to oblečení pokusit i prodat v nějakém bazaru nebo ho darovat na charitu.

2) Ukliď a vyzdob si pracovní stůl
Krásné pracovní prostředí! To je bod, na kterém si já osobně hodně zakládám. Baví mě si zdobit nástěnku, kam si ráda dávám fotky, měsíční plánovač ( jeden moc hezký si můžete stáhnout ZDE), pověsit okolo motivační obrázky. Přímo na stůl si dát věci, které běžně potřebujete, jako notebook,  diář, propisky, tužku, zvýrazňovače, pastelky, nůžky, izolepu, gumu, ořezávátko a blok na poznámky. Nenechávejte na stole zbytečné věci a vše si poctivě uklízejte zpátky na své místo. Mně osobně pomáhá být produktivnější, když mám kolem sebe hezké věci, ale zároveň i hezky uklizeno. Čím méně věcí na stole mám, tím si přijdu soustředěnější. 

3) Proveď minimalismus v lidech
Minimalismem v lidech mám namysli udělat si pořádek v lidech, se kterými se bavíte. Pokud se s někým necítíte dobře, povyšuje se nad vámi, nemáte si spolu moc co říct či vás už někdy hodně zranil, tak se s ním přestaňte bavit. Sama jsem dříve měla několik "kamarádek, které mě pomlouvaly a pak si hrály na kamarádky a teď jak už s nimi netrávím čas, tak jsem o hodně šťastnější. Také byli i lidi, kteří mi tu energii spíše brali než dávali a to mě ubíjelo. Proto je nejlepší svůj čas trávit pouze s těmi, se kterými vám je skutečně dobře. Víte, že tu pro vás jsou v dobrém i zlém a také s lidmi, kteří vás můžou něčím obohatit. 

4) Nauč se správně relaxovat
Dnešní doba je neuvěřitelně zaměřená na výkon a plno lidí neumí relaxovat . Vsadím se, že plno z vás si pod pojmem relax představí kafíčko a hodiny vysedávání u filmů, seriálů či psaní s kamarády na facebooku. Ano, mluvím z vlastní zkušenosti, taky to dělam, haha. Jen si nemyslím, že to je úplně nejvhodnější způsob relaxace. Samozřejmě proč ne. Problém nastává spíše v tom, když tomuhle začnete obětovávat hodiny svého času. Na kafíčku a seriálu není nic špatného, pokud neplánujete jet jeden díl za druhým, což opět mluvím z vlastní zkušenosti a vím, že to ve mě pak zanechalo spíše pocit únavy než odreagování. Pro mě osobně je nejlepší způsob se jít projít do přírody či někam ven. V mém hometown (což je maloměsto) vezmu vždy svého pejska do přírody na louku a jen si užívám ten čerstvý vzduch, přírodu kolem sebe a takovou tu duševní pohodu. V Praze zajdu nejraději s někým na kafe pokecat, objevovat nějaká hezká místa či si projít obchody. Kdybych ale měla říct, co mě odreaguje úplně nejvíc, tak by to upřímně bylo jít s partou lidí někam tancovat, popít, smát se, dělat různé blbosti a prostě žít!

5) Omez sociální sítě
Haha, asi nejsem zrovna ukázkový příklad. Sama s tím hodně bojuju. To že je to žrout času ani psát nemusím, protože to víme všichni. Sama se musím naučit je omezit a neprohlížet tak často instagram a na messengeru nebýt hned všem k dispozici. No nic. Chci vám tady napsat jinou věc, která mi hrozně pomohla. Sami víme, že pocity nedostatku, méněcennosti, závisti a tak podobně..vznikají ze srovnávání s ostatními. Všichni mají na sociálních sítích lepší a zajímavější životy než my. Asi to ani nebudu rozepisovat a raději pak napíšu ten samostatný článek. Ale chtěla bych vám poradit, co v tomhle ohledu pomohlo mně. Založila jsem si nový instagram, kde jsem začala sledovat pouze lidi, které znám či jsou pro mě inspirací a nevyvolávají ve mě právě ty negativní pocity. Udělejte si čistku instagramu, lidí na facebooku i skupin, ve kterých jste. Mně osobně to opět po psychické stránce neskutečně pomohlo!

6) Čti motivační knížky
Jedna z dalších věcí, která mě posouvá kupředu. Hodně mi pomáhají myslet pozitivně, nutí mě se zamyslet nad svým životem a inspirují mě i k tomu psát právě tyto motivační články. Je to taky jeden způsob relaxace pro mě. Hrozně moc miluju knížky, který mě mohou nějakým způsobem duševně obohatit. Pár knížek jsem i doporučila v předchozím článku, tak se můžete inspirovat. 

7) Žij přítomností
Byla jsem vždy člověk, který hrozně moc řešil budoucnost a vše si plánoval dopředu. Je dobré mít sny a někam směřovat, to rozhodně nepopírám, naopak je to i pro mě osobně důležité, ale nesmíme být natolik ponořeni do budoucnosti, že zapomínáme žít tady a teď a užívat si každý prostý den naplno. Stejně tak bychom se měli oprostit od minulosti, kterou už nemůžeme změnit. Nemyslím minulost vypustit, přeci jen vzpomínky jsou to nejcennější, co nám kdy zůstalo, ale mám na mysli vykašlat se na to špatné a bolestivé, co doteď cítíme, když na něco pomyslíme. Naučila jsem se spoustu věcí tak neprožívat jako dřív a užívat si maličkostí. Po ulici se už neutápím myšlenkami na něco, co už není, nebo si už tolik nevymýšlím v hlavě různé scénáře o tom, co bude, ale snažím se své okolí vnímat a život beru jako cestu, na které nevím, co mě potká a jaké příležitosti se kdy naskytnou. A možná to je to pravé kouzlo života.



7 komentářů:

  1. S těmi sociálnímí sítěmi to mám stejné. Přes prázdniny jsem si dala úplnou stopku a byla jsem happy jako nikdy! Ale teď jsem do toho kolotoče spadla zase... potřebuju odvykačku :D
    Pěkný článek :)

    maggiemauve.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Na mojom blogu sa venujem len akoby môjmu životu, bez kozmetiky, a tiež motivácii, inšpirácii, či hlbším myšlienkam. Založila som si ho hlavne preto, že vďaka nemu môžem sebaisto vyjadriť svoje názory... a to bez nepriateľských pohľadov mojich rovesníkov. Práve preto som rada, že mnoho blogeriek sa na svojich blogoch začína venovať aj svetu a oblasti, ktoré sa netýkajú módy alebo kozmetiky. :) Najviac ma zaujal bod tri, a to o minimalizme pri ľuďoch. Nemôžem nič, len súhlasiť - radšej menej priateľov, ale ozajstných. Aj keby mal byť taký len jeden. Veľmi pekný článok. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně po dlouhé době článek, který má hlavu a patu, díky za něj :)

    OdpovědětVymazat
  4. Upratať si v šatníku či v izbe mi tiež pomáha cítiť sa lepšie a slobodnejšie, žiaľ doma musím pri vyhadzovaní vecí bojovať pomaly s celou rodinou, ešte že mám domovy dva. Prechádzky v prírode fakt milujem, ale pravý relax nastáva u mňa na hodinách salsy a skrátka pri tanci, kedy úplne zabúdam na všetko čo ma trápi, totálne to dokážem vypustiť z hlavy, milujem tanec, cítim sa potom taká nabitá pozitívnou energiou a celá šťastná, je to úžasný pocit.

    OdpovědětVymazat
  5. Musim rict, ze uklizeni mi nepomaha... Jinak jsou ale tvoje rady fajn, kdyz je clovek dokaze aplikovat, funguji :)

    OdpovědětVymazat